Japanissa leipä ei ole kovin suuri osa päivittäistä ruokavaliota, sillä riisiä nautitaan aamiaiseksi, lounaaksi ja illalliseksi lisukkeiden vaihdellessa. Tämän vuoksi tavallisen japanilaisen marketin leipävalikoima on pohjoismaalaisen näkkärin rouskuttelijan näkökulmasta valinta huonon ja erittäin huonon välillä. Tämäkin usein sisätäen yllätyksiä, hyvältä näyttävät sämpylät näet saattavat pitää sisällään paikalliseen makuun sopivan herkullisen ruskean paputahnatäytteen.
Kelvollista leipää on kuitenkin mahdollista saada, mutta se täytyy ostaa leipomosta. Erilaisia ketjuihin kuuluvia tai yksityisiä leipomoja on jokaisen hieman isomman kauppakeskittymän yhteydessä ja niistä saa pääosin ranskalaisen valikoiman mukaisia tuotteita- croissantteja, patonkeja, muffinseja ja piirakoita. Leipomojen leipä on lisäksi aina tuoretta ja lämmintä.
Lähileipomossamme, joka kuuluu laajempaan leipomoketjuun, asiointi tuntui olevan tarkoin standardoitu elämys. Tuotteet oli aseteltu näyttävästi kaupan sisälle ja asiakas sai katsella leipien valmistumista ja nauttia tuoreiden paistosten tuoksusta. Asiakkaan oletettiin itse poimivan tarjottimelle tuotteet hyllyistä ja tuovan nämä sitten kassalle, jossa ne pakattiin jokainen tuote ensin omaan paperikääröön ja muovipussiin. Mukaan laitetaan myös - halusi tai ei - ylimääräinen muovipussi leivän kotona säilyttämistä varten. Ostokset maksettiin käteisellä asettamalla rahat kassakoneen vieressä olevalle alustalle. Tämän jälkeen myyjä antoi vaihtorahat ja ojensi leipäostokset maksajalle molemmin käsin hyvänpäivän toivotuksen saattelemana.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti